Het gebed

Het fundament van de Islam

Het gebed wordt in het Arabisch ook wel salaat (الصّلاة) genoemd. De salaat is de één na belangrijkste steunpilaar van de Islam. Een moslim is verplicht vijf maal per dag het gebed te verrichten; tijdens de zonsopgang, middag, namiddag, zonsondergang en avond. Het gebed is zo belangrijk dat het één van de daden is waar het meest naar wordt verwezen in de Quran.  

Moslims geloven dat de mens geschapen is om Allah (God) te aanbidden. Het gebed is mede daardoor een manier om Allah te danken en te eren. Tevens versterkt het de band tussen de moslim en Allah. Naast dat het gebed een verplichting is, wordt het door moslims ervaren als een moment van bezinning en rust. Het gebed is daarom de sleutel tot succes in deze wereld en in het hiernamaals. 


Gebed in de
Quran
Waarlijk, de gelovigen slagen. Degenen die nederig zijn in hun Salaat.  (Surah Al Moe’minoen vers 1-2)

Vertaling:  De Edele Koran 3e druk . Uitgegeven door : ICCN


Gebed in de
Hadith
De Profeet   zei: “Als er een rivier langs de voordeur van iemand van jullie zou stromen, waarin hij zich vijf keer per dag zou wassen, zou er dan iets van zijn viezigheid overblijven?” De metgezellen antwoordden: “Nee.” Waarna de Profeet zei: “Dat is ook precies hoe het gesteld is met de vijf (verplichte) gebeden. Allah wist daarmee de zonden uit.”

(Al-Boekhaarie en Moeslim)